SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.26 número4Avaliação da vigilância do crescimento nas consultas de puericultura na Estratégia Saúde da Família em dois municípios do estado da Paraíba, BrasilDescrição das características do Sistema de Informações sobre Mortalidade nos municípios do estado de São Paulo, 2015 índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

  • Não possue artigos citadosCitado por SciELO

Links relacionados

  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO

Compartilhar


Epidemiologia e Serviços de Saúde

versão impressa ISSN 1679-4974versão On-line ISSN 2337-9622

Resumo

DESTRI, Kelli; ZANINI, Roberta de Vargas  e  ASSUNCAO, Maria Cecília Formoso. Prevalence of food intake among individuals with hypertension and diabetes in the municipality of Nova Boa Vista, Rio Grande do Sul, Brazil, 2013. Epidemiol. Serv. Saúde [online]. 2017, vol.26, n.4, pp.857-868. ISSN 1679-4974.  http://dx.doi.org/10.5123/s1679-49742017000400016.

OBJECTIVE:

to describe the food intake among individuals with high blood pressure and diabetes in a municipality in the south of Brazil.

METHODS:

a cross-sectional descriptive study was conducted in Nova Boa Vista-RS, Brazil, from June to September 2013; food intake was collected from the questionnaire of the Food and Nutrition Surveillance System (SISVAN) and from an adaptation based on the 2008 Dietary Guidelines for the Brazilian Population.

RESULTS:

422 individuals were included in the study (≥18 years old); the food that presented the highest recommended intake frequencies were raw salad (60.7%), fruits (73.0%), dairy products (61.4%), fried food (57.3%), snacks (66.4%) and soft drinks (76.3%); processed meat and sweets presented the highest non-recommended intake frequencies, with 34.8 and 23.9%, respectively.

CONCLUSION:

food intake among the population studied seems to be in accordance to the recommended frequencies, especially among women.

Palavras-chave : Food consumption; Hypertension; Diabetes Mellitus; Chronic Disease; Epidemiology, Descriptive.

        · resumo em Português | Espanhol     · texto em Português | Inglês     · Português ( pdf ) | Inglês ( pdf )